06 Januari 2006

Sharon

Je haatte me al, en dat zal nu alleen maar erger worden. Maar naarmate jij me meer haat, word ik ouder en interesseert het me minder dat je zo'n hekel aan me hebt.
Ik ben een enorme aanhanger van de staat Israël. Ik ben ook een voorstander van de agressieve politiek van de staat Israël. Met 200 miljoen Arabieren om je heen die niets liever willen dan dat je de definitieve hel gaat bezoeken, is het kwaad kersen eten. Hoe duidelijker en definitiever de keuzes van de Israëlische premiers, des te groter werd en wordt mijn enthousiasme. Ik was dus voor Yitzhak Shamir, voor Golda Meir, voor Yitzhak Rabin zelfs. Vanavond zei ik tegen een van mijn vrienden: als de joodse lobby in de Verenigde Staten niet had bestaan, had de staat Israël niet meer bestaan. Dan was Israël en alles wat ermee te maken heeft, de Middellandse Zee in gedreven. Het is een geldkwestie, waar de levens van miljoenen mensen mee zijn gemoeid. Mensen aan wie ooit iets is beloofd.

Vanavond is Ariel Sharon politiek dood verklaard. Het zal je ongetwijfeld geen hol kunnen schelen, als het erop aankomt. Mij wel. Sharon is zo'n man die wonderen kan verrichten, zoals Reagan en Gorbatsjov dat deden, zoals Kohl dat deed. Kadima, zijn nieuwe partij, zou volgens verwachting veertig procent van de stemmen halen in maart. Sharon zou de definitieve grenzen van Israël vaststellen. Het feest gaat niet door. Het wordt een Palestijns feest. Dood, Gretta, Hamas, ellende. Ook de Mossad doet daar niets meer tegen.


Goed hoor. En met jou? Ook nog een gelukkig nieuwjaar!
Aukje (URL) - 06 Januari 2006

Frans, beste man, wat heb je toch een rare opvattingen, soms. Kom jij maar eens gauw een paar flessen kosjere wijn leegdrinken.
Hiram (URL) - 06 Januari 2006

Ik was een jaar of acht toen de eerste oorlog tussen Israel en Egypte uitbrak. Een tijd van spanning. Mijn mening baseerde ik op wat mijn ouders vonden en dus was ik voor Israel. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven, het had ook iets heroisch. Zo'n klein land met weinig mensen omsingeld door een overmacht van tegenstanders en toch stand weten te houden.
In de loop der jaren ben ik de zaken iets genuanceerder gaan zien. Een van mijn adagiums (ahum) is dat het nooit zo kan zijn dat een heel volk goed of een heel volk fout is.
Nederlanders (ik hou van generaliseren) hebben daar vaak een handje van. Zij weten precies aan te wijzen wie er goed is en wie fout.
Het punt is dat het van een afstand heel wat gemakkelijker oordelen is dan als men er midden in geboren wordt.
Ooit komt er een tijd dat Palestijnen en Israeliers Win/Win gaan denken. Misschien dat Sharon al bezig was om dit te bewerkstelligen.
Als het zover is is een oplossing nabij.
Ik haatte je niet en ben dat ook niet gaan doen... ;-)
CasaSpider (URL) - 06 Januari 2006

Als je de Exodus gelooft dan is de eerste oorlog tussen Israël en Egypte ruim 3500 jaar geleden begonnen. Een ander en tevens historisch onderbouwd treffen was onder leiding van Sisak (farao Sjesjonq I) tegen Juda, zo'n duizend jaar voor Christus.

Ze zijn dus al een tijdje bezig.
Roel - 07 Januari 2006

"Het is een geldkwestie, waar de levens van miljoenen mensen mee zijn gemoeid. Mensen aan wie ooit iets is beloofd."

Als alle beloften in deze wereld toch eens nagekomen zouden worden...
lijn (URL) - 08 Januari 2006

'is het kwaad kersen eten' .. die kende ik nog niet, cool.
herman (URL) - 09 Januari 2006

hee je reacties staan weer aan, fijn
charlotte (URL) - 11 Januari 2006

Eind deze maand zal ik er even voor je gaan kijken, Frans. ;-)
Verbal Jam (URL) - 14 Januari 2006