02 December 2003

Het ontvalsen van het verleden

Tegen drieën 's nachts, wanneer ik in mijn bed lig en niet slapen kan, hoor ik de vogels fluiten. Wat denken die dieren? Die dieren denken niet, dacht ik. Ze fluiten op instinct, geloof ik.

Ikzelf maak ook fouten. Terugdenkend aan mijn kinderjaren ben ik er zeker van dat de winters jaar na jaar streng waren. Konden we niet altijd schaatsen op de Leersumse Plassen en liepen we niet door de sneeuw naar school? Scheen op mijn verjaardag (20 augustus) niet altijd de zon?

Het kwellendst zijn de fouten die ik niet denken kan. De borstel is met diezelfde borstel niet te reinigen, en ik beschik niet over een corrector (een Über-Ellingmann) die me de zaken juist laat zien — die, bij wijze van spreken, mijn geheugen ontvalst.

Ik herinner mij op instinct, geloof ik, en begin soms ineens te fluiten.


Dus ben jij ook een leeuw. Een groot ego, zeggen ze van ons. Het middelpunt van de belangstelling enzo.
Ik kan ze alleen maar gelijk geven.
Klaus (URL) - 02 December 2003

Mijn vriendin is 'van' 9 augustus. Normaal ego, hoor. Het middelpunt van mijn belangstelling, dat wel.
Ex-corrector,
Paul (URL) - 02 December 2003

Mijn instinct herinnert zich veel van mijn fouten tot in detail, waarschijnlijk omdat ik zo hard mijn best doe om ze te vergeten. Een foutloos leven lijkt me saai, maar toch zou ik liever hebben dat ik de gemaakte fouten niet had gemaakt.
Aukje (URL) - 02 December 2003

Herinneren op instinct... heel mooi.
Corrector: Is het niet zo dat je geheugen niet is bedoeld om het verleden foutloos te herinneren maar om in het heden zo min mogelijk fouten te maken. En er dus geen reden is om je door fouten te laten kwellen?
Theun - 02 December 2003

Mensen praten in hun slaap, vogels fluiten in hun slaap. Dan hebben ze zich overdag gewoon te druk gemaakt. C'est simple. U hoeft zich pas ongerust te maken als u zelf gaat liggen fluiten in uw slaap. ;-)
Verbal Jam (URL) - 03 December 2003

Ik houd me ook te veel bezig met de vraag wat dieren bezielt. Zoals ik laatst al schreef over mijn katten. Ik dacht toen nog aan jou, want je hebt me ooit eens gezegd dat men niet over katten dient te loggen.
Elmer (URL) - 03 December 2003

In Londen floten (fluiten?) de vogels frequent op ongezette tijden. Op de tiende verdieping hoorde ik ze beter als ik wakker lag dan op de vijfde, waar ik later woonde. De vogels hier lijken een stuk gewoner.

In mijn herinnering, althans. Jouw stukje als katalysator ervoor.
jnnk (URL) - 03 December 2003

Die zie je ook nog maar zelden hèh?
Schuimgebakjes met katalysator.
bicat (URL) - 03 December 2003