03 December 2003

Gooi nooit uw oude kranten weg!

Zo af en toe overkomt het ons dat een totaal onbekende ons vervult van een groot medelijden. Ellingmann gebeurt dat nogal eens. Hij stelt zich die onbekende dan volkomen hulpeloos voor; er is voor hem of haar nauwelijks nog een uitweg te verzinnen. Het hele leven van het slachtoffer wordt gesymboliseerd in het ene, vernietigende detail waarvan hij bij toeval getuige is.
Op de radio hoorde Ellingmann vanochtend een oude vrouw die een vraag moest beantwoorden: waar is Florence Nightingale geboren. De vrouw zei: 'Engeland,' maar dat was, zei de presentator streng, niet goed. 'Ik had een krant waar het in stond,' zei de teleurgestelde vrouw, 'maar die heb ik zeker al naar achteren gebracht.'
Ellingmann zag de vrouw met een stapeltje kranten in haar hand naar het schuurtje achter in de tuin lopen, zoals zij dat altijd doet aan het eind van de week; haar leven speelt zich af in een reeks gewoonten die haar houvast geven en waarzonder zij binnen de kortste keren de controle over haar bestaan zou verliezen. Een ander zal niet op haar schelden omdat zij de kranten iedere week naar achteren brengt. De vrouw voert, zonder het te weten, een handeling uit waarmee ze niemand — ook zichzelf niet — kwaad zal doen: ze houdt zich aan goede gewoonten.
Maar nu is ze betrapt. Ze blijkt toch een hulpeloos slachtoffer te zijn geworden. Ze heeft niet kunnen vermoeden dat de stapel een antwoord zou bevatten dat zij een week later voor de radio moest geven. Ze wilde slechts dat het huis netjes was, er geen oude kranten in een hoek zouden liggen.


Als je nu maar niet denkt dat je die stapels kranten niet naar beneden hoeft te sjouwen... :-)
de Vrouw van Ellingmann (URL) - 03 December 2003

Had die oude vrouw geen Google?
http://www.google.com/search?hl=en&ie=IS..
Dan had ze geweten dat het Florence (toeval?) was EN een schoon huis... :-)
CasaSpider (URL) - 03 December 2003

Vind ik nou ook. In de haard met die papieren leugens!
Vort!
bicat (URL) - 03 December 2003

10!
Ruben (URL) - 03 December 2003

Het lijkt me zo'n typische zeikerige EO-vraag. ;-)
Verbal Jam (URL) - 03 December 2003